Mont Ventoux

SITUERING

De Mont Ventoux geldt als één van de bekendste bergen in Frankrijk, zoniet Europa. De alleenstaande Reus van de Provence heeft een legendarische status bij fietsers en wielerfanaten. Dit is grotendeels te danken aan verschijningen in de Tour de France en andere rittenkoersen, zoals de Dauphiné. Al meerdere malen zorgde een aankomst bovenop de Ventoux voor spektakel, voor emotie. De kale berg heeft dan ook een roemrijk verleden in het wielrennen. Denk maar aan de strijd tussen de toppers op de flanken van deze mysterieuze berg of aan iets minder leuke momenten, zoals het overlijden van Tom Simpson. Aan de top staat een monument voor deze wielrenner die tijdens de Tour van 1967 overleed bij de beklimming van de Ventoux.
Jaarlijks wordt de berg door vele duizenden fietsers beklommen. Als rasechte klimgeit kies je natuurlijk voor de beklimming vanaf Bédoin, maar ook in Malaucene en Sault kan je de strijd met de berg aangaan. Hieronder worden de drie zijden van de Ventoux uitgebreid besproken.
Als mountainbiker kan je ook door het bos de Ventoux beklimmen, al krijgt je dan wel een zeer uitdagende route voorgeschoteld. Deze route start in Bédoin.

 


BÉDOIN – DE ZUIDZIJDE

Dé beklimming van de Mont Ventoux is die vanuit Bédoin, een pittoresk dorp te midden van wijngaarden. Het ligt op ongeveer 300 m hoogte aan de zuidwestkant van de Mont Ventoux.
De klim start in het centrum van Bédoin, bij het fonteintje of de iets verderop gelegen marmeren streep op de weg. De volledige klim is een kleine 23 kilometer lang en de gemiddelde fietser doet hier 2 uur en 25 minuten over. Snelste tijd ooit: Iban Mayo 55"51'.
We beginnen dus in het centrum van Bédoin en rijden via de D19 richting Ventoux. Dit geldt als een warm up voor wat komen zal, dus doe het rustig aan en geniet van de wijngaarden. Na 2 km slaan we linksaf richting Les Baux en Sainte Colombe. Na het passeren van deze twee dorpen wordt het steiler. Het klimmen begint hier echt en je krijgt geen rust tot aan Chalet Renard. De klim gaat nooit onder de 8% en er zijn lange slagen van 10%. Eens bij de chalet krijg je de kans om even op adem te komen om dan de klim verder te zetten met een stijgingspercentage van een 7%. Dit duurt niet lang, want de klim wordt weer lastiger bij het naderen van de top.
Eenmaal in het maanlandschap kan de Mistral stevig komen opzetten. Prijs je gelukkig als er geen is en geniet van het uitzicht op de Provence!. Eenmaal bij de top draai je nog één keer steil rechtsop en duw je jezelf over de denkbeeldige finishlijn, you did it!

 


MALAUCÈNE – DE NOORDZIJDE

Malaucène, gelegen op 375 m hoogte aan de noordwestkant van de berg, is na Bedoin de belangrijkste uitvalsbasis voor wie de Reus van de Provence wil beklimmen. Rond het dorp liggen overal wijn- en boomgaarden, deze dragen bij tot de zuiderse look & feel van Malaucène.
De start in Malaucène bevindt zich tegenover een fietsenwinkel, waar de D974 begint. Vanaf dit punt bedraagt de gemiddelde klimtijd ongeveer 2 uur en 30 minuten
De klim vanuit Malaucène is lastig omdat deze zeer onregelmatig is. De onregelmatigheid maakt het moeilijk om een goed ritme te vinden en het een lange tijd vol te houden, schakelen is de boodschap. Een kleine illustratie: na amper twee kilometer zitten we al op 9%, maar daarna zakt dit percentage naar 5, om vervolgens weer te stijgen. Halverwege zit je zelfs op 10,5% en op tweederde van de klim weer op 3%, ... .
Ook op de beklimming vanuit Malaucène kom je een ʻChaletʼ tegen. Ongeveer zes kilometer onder de top van de Ventoux ligt het Chalet Liotard. Vanaf hier heb je een overweldigend uitzicht op de omgeving en op heldere dag kan je zelfs de Mont Blanc zien.

 


SAULT – DE OOSTZIJDE

Sault ligt met 765 meter een stuk hoger dan de andere twee plaatsen van waar de Ventoux kan worden beklommen. Het ligt ten oosten van de ʻkale bergʼ en is zeer bekend om zijn lavendelvelden. Het is een rustige plaats, waar je op een warme dag op een terras kunt genieten van het mooie uitzicht over de Val de Sault, op het begin van de Gorges de la Nesque en op de Mont Ventoux.
De beklimming vanaf Sault staat bij veel fietsers bekend als de 'mietjeskant'. Vergeleken bij de beklimmingen vanuit Bedoin en Malaucène is die vanuit Sault zeker de makkelijkste. Ze is iets langer met een lager stijgingspercentages tot gevolg. Tot Chalet Reynard dan, want daarna volg je het laatste deel van de klim vanuit Bedoin.
Men start meestal bij het plein aan de Avenue de la Promenade. Hier is ook het Office de Tourisme gevestigd. Even buiten Sault fiets je door de prachtige graan- en lavendelvelden, daarna gaat het geleidelijk omhoog. Het stijgingspercentage komt nooit uit boven de 6%. Over de hele klim is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,4%. De gemiddelde klimtijd ligt zo ongeveer rond 2 uur en 20 minuten.