Recreatieve routes

INLEIDING

Alle fietsers, zowel sportieve wielrenners als recreanten, zullen het bevestigen: de Vaucluse is een waar fietsparadijs! De fiets is de beste manier om van de gevarieerde landschappen en het rijke erfgoed te genieten.

Vaucluse Tourisme speelt hierop in met een 15-tal fietsroutes doorheen de streek. Hieronder bespreken we een selectie van routes die in de omgeving van Bédoin liggen. Het zijn allemaal kortere routes met een lagere moeilijkheidsgraad.
De meeste routes vertrekken niet vanuit Bédoin zelf, maar niet getreurd. Op elke locatie waar een route start is er de mogelijkheid om de wagen te parkeren en dus je fietsen te vervoeren naar de startlocatie, of is er de mogelijkheid om een fiets te huren. Een lijst van fietsverhuurders en – herstellers is te vinden bij 'Nuttige informatie'.

AL deze routes zijn ook terug te vinden in de 'Gids voor Buitenactiviteiten' Vaucluse Tourisme en in de L'Oustau-fietsbrochure (beschikbaar in de vakantiewoning).

CIRCUIT DOOR PAYS VOCONCE (C1)

Een reis door de tijd langs Romeinse overblijfsels, middeleeuwse stadjes en tegen de heuvelhellingen genestelde dorpjes.

¦ Afstand: 42 km ¦ Duur: 3 uur ¦ Start: Vaison la Romaine ¦ Kaartje & omschrijving

TUSSEN VENTOUX EN DENTELLES (C4)

Het steile reliëf van dit circuit maakt het tot één van de moeilijkste maar ook één van de mooiste. De weg van de Col de la Chaine tussen Maucène en Suzette, biedt op veel plaatsen een mooi uitzicht op de Dentelles de Montmirail en als u even stopt en achterom kijkt, ook op de Mont Ventoux die achter u ligt.

¦ Afstand: 21,5 km (variant: 27,5 km) ¦ Duur: 2u 30 (variant: 3u 30) ¦ Start: Malaucène ¦ Kaartje & omschrijving

LANGS KAPELLETJES EN BOOMGAARDEN (C5)

Circuit voor het gezin. Een rustige route zonder grote moeilijkheden die langs fruitbomen en wijngaarden voert aan de voet van de Mont Ventoux.

¦ Afstand: 9,5 km ¦ Duur: 1 uur ¦ Start: Malaucène ¦ Kaartje & omschrijving

CÔTES DU RHÔNE LANDSCHAPPEN (C6)

Dit circuit, middelmatig qua moeilijkheidsgraad, voert door de wijngaarden van de beroemde Côtes du Rhône wijnen met op de achtergrond de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux. Neem de tijd en bekijk het wijnbouwersparcours van Vaqueyras, de beeldhouwwerken van Gigondas, de straatjes en uitzichtpunten van de dorpen Beaumes de Venise en Sablet.

¦ Afstand: 33 km ¦ Duur: 3 uur ¦ Start: Beaumes de Venise ¦ Kaartje & omschrijving

TUSSEN OLIJVEN EN KERSEN (C8)

Zodra je het dorp verlaat, duik je de heerlijke Provençaalse sfeer in: olijfbomen, kersenbomen, heesters, wijngaarden en nog veel meer moois... De fietsroute biedt veel variatie: de vlakte van het Comtat Venaissin, de talrijke dorpjes die verstrooid liggen over het landschap, het prachtige perspectief van het massief Dentelles de Montmirail met zijn reus de Mont Ventoux. Eenmaal aangekomen in Bedoin “het Mekka van de bergbeklimmers”, kun je de reus van de Provence van dichtbij bewonderen. Crillon le Brave biedt je op de terugweg een uitzicht dat voor altijd op je netvlies zal blijven staan.

¦ Afstand: 30 km ¦ Duur: 2u 30 ¦ Start: Beaumes de  Venise ¦ Kaartje & omschrijving

IN HET LAND VAN DE LAVENDEL (C10)

Hoog tijd voor een ontspannen tocht, waarbij je heerlijk kunt genieten en al je zintuigen flink kunt verwennen! Brede wegen met bijna geen verkeer voeren door zeeën van lavendel, langs Romaanse kapelletjes en door bergdorpjes, verspreid gelegen over het mooie landschap. Je komt ogen te kort tijdens deze aangename route.

¦ Afstand: 23 km ¦ Duur: 2 uur ¦ Start: Sault ¦ Kaartje & omschrijving

AUX PORTES DU VENTOUX

Langs deze fietsroute, die zeer geschikt is voor gezinnen, kan je alle aspecten van de Provence ontdekken. De fietser kan de prachtige landschappen bewonderen die de omgeving rijk is, zoals boomgaarden en duivenranken. Daarnaast zijn er ook nog de kleurrijke huizen in Flassan en Bédoin die direct in het oog springen. Er is altijd wel een plaatsje om even uit te rusten, vooral de talrijke fonteinen zijn geliefde stopplaatsen bij fietsers.

¦ Afstand: 22,5 km ¦ Duur: 2 uur ¦ Start: Bédoin ¦ Kaartje & omschrijving